Handel med Irak

Trots det osäkra säkerhetsläget har den svenska handeln med Irak vuxit sig stark. En orsak till de goda handelsrelationerna är de irakier och kurder som bor i Sverige.
Men med sjunkande oljepris kommer nya projekt att gå i stå.

I skuggan av den extrema jihadistgruppen Islamiska statens (IS) framryckningar i nordvästra Irak förra året växte Sveriges export i landet till en ny rekordnivå på 2,4 miljarder kronor. Det är i klass med Sveriges export till länder som Chile och Israel, som Sverige har långvariga handelsrelationer med, och mer än den till Qatar

”Det är en siffra som vi bollat med de stora svenska företagen här. De ser det som fullt realistiskt”, säger han.

Storföretag som Ericsson bygger ut Iraks 3G-nät, ABB uppgraderar det elnät som företaget själv byggde i landet på 1980-talet och Volvo Lastvagnar bygger en ny fabrik där. Nästa bransch på väg in kan vara hälsoföretag, en svensk delegation med 21 företag besökte landet i slutet av 2013.

”Irak har en historia av att ge den bästa vården i hela Mellanöstern”, säger Ali Shakir.

Bland framgångsfaktorerna nämner Ali Shakir den långa historien av svenska företag i landet. Många var på plats på 1950-talet och byggde upp Irak sedan olja hittats. Efter 2003, då FN:s handelsembargo började lyftas, ledde oljeexporten till att pengar började strömma in i landet.

”Landet fick mycket inkomster, något man inte haft de senaste 15-20 åren, och kunde investera i kvalitetsprodukter. Där har Sverige ett gott rykte, särskilt med tung industri och maskiner”, säger Ali Shakir.

En annan faktor är den stora diasporan i Sverige med irakiskt ursprung. Många återvänder till Irak som landschefer för svenska företag, representanter eller vill själva använda sig av svenska produkter när de etablerar firmor i Irak.

Orosmolnen är förutom den politiska osäkerheten och IS framfart också oljepriset, vars prisras slår hårt mot landet där mer än 90 procent av BNP kommer från oljan.

”Man har en utmaning med att diversifiera sin ekonomi. Det lägre oljepriset kommer att utmana den statliga sektorn med många anställda”, säger han.

Priset gör också att stora, välbehövda satsningar riskerar att frysa inne.

”Många av de projekt som är planerade kommer inte i hamn om oljepriset fortsätter att vara så lågt”, säger Ali Shakir.

”Jag skulle säga att 150—200 svenska företag har kommit in i landet.”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *