Home Nyheter Generell Svensk yrkesskola i Irak ger arbetslösa jobb
Svensk yrkesskola i Irak ger arbetslösa jobb PDF Skriv ut Skicka sidan

alt

 

Yrkesskolan ”Swedish Academy for Training ” erbjuder unga arbetslösa irakier en chans att stärka sin kapacitet och därmed öka sina chanser att få jobb. Projektet är ett innovativt samarbete mellan Sida, EF, Scania, UNIDO och Kurdistans regionala myndigheter. Akademin erbjuder studenter från hela Irak grundläggande mekanikerutbildning, baskurser i datakunskap samt engelskakurser.

 

Efter att ha studerat till mekaniker vid Mosuls tekniska institut i norra Irak, arbetade 29-åriga Ammar Akram som lärling i Mosuls industriområde där han reparerade cylindrar och slipmaskiner. När säkerhetsläget försämrats efter den USA-ledda invasionen 2003 blev Mosul en belägrad spökstad och arbetsgivaren stängde verkstaden där Ammar Akram arbetade.

 – Innan invasionen fanns en hel del mycket skickliga mekaniker i Mosul. Men efter 2003 flyttade många av dem utomlands, eller till irakiska Kurdistan, inklusive min arbetsgivare som flydde till USA.

För närvarande studerar Amman Akram vid Swedish Academy for Training där han lär sig att reparera tunga lastbilar och maskiner. Efter utbildningen hoppas han hitta ett jobb.

Swedish Academy for Training invigde i i april 2012 yrkesskolan i Erbil, irakiska Kurdistans huvudstad. Skolan riktar sig främst till arbetslösa irakier under 30 år och nästan alla lärarna kommer från Irak.

Projektet är ett samarbete mellan Scania, Sida, FN:s organ för industriell utveckling (UNIDO), språkutbildningsföretaget EF och Kurdistans arbetsmarknadsministerium. Yrkesskolan erbjuder redan från start nära hundra studenter från hela Irak grundläggande mekanikerutbildning, kurser i datakunskap samt engelska. Längre fram kommer man även att erbjuda avancerad mekanikerkurs, förarutbildning, försäljning och marknadsföring.

 – Det är ett viktigt projekt eftersom det finns en stor brist på mekaniker och underhållstekniker i Irak, säger Erik Ladefoged, chef för akademin samt teknisk chefsrådgivare på UNIDO.

Enligt Kurdistans minister för arbetsmarknadsfrågor, Asos Najib, ligger arbetslösheten i Kurdistan på 14 procent.

 – Den här skolan är ett steg för att minska arbetslösheten bland ungdomar i både Kurdistan och hela Irak, säger hon.

 – Initiativet kombinerar Sidas uppdrag att bidra till att lyfta människor i Irak ur fattigdom och branschens behov av att rekrytera kvalificerad arbetskraft i regionen. På så sätt kan vi göra större och mer innovativa investeringar i Irak, vilket gynnar alla, tillägger Henrik Riby, samordnare för Sidas program Business for Development (B4D).

En stor utmaning för Scanias verksamhet i Irak har legat i att hitta duktiga mekaniker.

 – Skolan kommer att fungera som en viktig rekryteringsbas vilket behövs för att fortsatta vår expansion av service- och försäljningsenheter i landet, säger Gustaf Sundell, landansvarig för Scania i Irak.

Efter examen kommer akademin att hjälpa eleverna med kontakter till företag som söker deras kompetens, det gäller både Scania, som har ett servicecenter i Erbil, och andra företag i branschen. Akademin kommer att träna fler mekaniker än Scania har behov av och skolan ser sig som ett stöd till hela yrkessektorn.

Den 28-årige mekanikern Shina Ababaker är en av studenterna i skolan. Trots att fem av hans bröder har lastbilar, äger ingen av dem en Scania. Orsaken är att det finns väldigt få mekaniker som är specialiserade på Scania i Erbil.

 – Det är väldigt svårt om du har lastbilar från MAN, Volvo eller Scania eftersom det bara finns en handfull mekaniker som kan reparera dem, förklarar han.

Shina Ababaker är ständigt upptagen, och pratar ständigt i telefon med lastbilschaufförer. Han är en av mycket få mekaniker som vet hur man använder programvaran för fordonsdiagnostik. Trots detta tyckte han att han behövde bättra på sina kunskaper och sökte därför in till Swedish Academy for Training

Den kurs som har störst antalet studenter vid akademin är dock inte den för mekaniker, utan engelskakursen. I Irak, och särskilt i Kurdistan, finns det många utländska företag och civilsamhällesorganisationer. För att få arbeta hos dessa krävs det kunskaper i engelska. Så trots sin universitetsexamen i ekonomi och administration arbetar 23-åriga Dilzar Muhammed i byggsektorn. Orsaken är att han inte pratar engelska:

 – Jag sökte jobb i många företag, men de sa alla nej eftersom jag inte kan prata engelska, säger Muhammad och förklarar att alla som talar engelska lätt kan hitta ett jobb i Erbil.

Ammar Akram hörde talas om Swedish Academy for Training av sin bror som arbetar i Erbil. Han tror att akademin är hans enda hopp att hitta ett bra jobb.

 – Efter examen här skulle jag vilja jobba på Scania servicecenter. Om det inte är möjligt söker jag arbete som lastbilsmekaniker i Mosul.

 

Baghdad Chamber of Commerce

 

NYHETER

Senaste ekonomi nyheter
läs mer

Artiklar SVENSKA DAGBLADET

svd.jpg - 29.20 Kb

                                                                                                                                                              

 Ny respekt för Iraks f.d ambassadör

Interjvu & TV

Sverige hoppas på ökad handel med Irak

            tv4.gif - 1.72 Kb